HTPC op een budget: de Hardware

Door runelaenen op maandag 22 september 2014 08:52 - Reacties (15)
Categorie: HTPC, Views: 4.801

Hallo Tweakbloggers en Tweakbloglezers!

In mijn vorige bericht vertelde ik over mijn plannen om een Home Theatre PC aan te schaffen. Twee dozen later (ik heb dan toch de NUC en de ramlatjes apart besteld aangezien dit enkele euro’s scheelde).
Zaterdag om half 9 ging de bel: een koerier met een pakje: OP ZATERDAG! Dit had ik nog nooit meegemaakt, al had ik inderdaad ooit al wel gelezen dat Coolblue zelfs op zondag zou leveren. Wat een topservice! :D

http://i.imgur.com/7H9GPnj.png

Spijtig genoeg kostte ramgeheugen bij Coolblue heel veel (vanaf 50¤) en hadden ze op dat vlak voor mij een te klein aanbod. Hierdoor heb ik mijn ramlatjes bij Webstore.be gekocht. Spijtig genoeg hebben ze niet dezelfde lever-service als Coolblue, dus kon ik dit pakje pas dinsdag in ontvangst nemen. De NUC heeft dus een heel weekend zonder iets te doen op mijn bureau gestaan.

http://i.imgur.com/TtrQBK1.png

Nog een kleine leuke anekdote die totaal niets te maken heeft met mijn htpc build:
1 Ramlatje leveren ze blijkbaar in dozen waar een halve koe in geraakt…

Soit, terug on topic. Nadat ik dus beide pakketjes heb aangekregen was het tijd om het latje in de NUC te stoppen. Dit was een zeer simpel proces, eerst moest de bodem van de NUC losgeschroefd worden, de disk-bay die er dan bovenop lag kon je er zo uithalen en dan zat je al bij het moederbordje. Het ramlatje kon je er in 45° inzetten en door even te duwen zat het op z’n plek. Het was wel even raar want ik had nog nooit met deze methode gewerkt. Dat zal iets met de form factor te maken hebben veronderstel ik.


Zo, qua hardware heb ik nu alles waarvan ik droomde. De software is voor een volgende post. Kleine spoiler: OpenElec!

Goedkope HTPC

Door runelaenen op vrijdag 19 september 2014 20:25 - Reacties (16)
Categorie: HTPC, Views: 7.394

Hallo Tweakbloggers en Tweakbloglezers!

Deel 2 is er! Klikkerdeklik

Een jaartje of twee geleden heb ik een Raspberry Pi aangeschaft, na er wat mee gespeeld te hebben heb ik die echter als mediacenter/htpc ingericht. Die hangt nu dus nog steeds achter m'n tv, maar daar wil ik de komende weken verandering in brengen.
De restricties die de Pi me oplegden tijdens het gebruik van mijn OpenElec installatie begon ik de voorbije maanden storender en storender te vinden. Enkele dingen die me dwars lagen:
  • Custom themes zijn niet mogelijk => te traag
  • 10/100 netwerkaansluiting => te traag
  • 2x USB 2.0 => te traag
Ik denk dat het wel duidelijk is wat me stoort aan de Raspberry Pi: hij is een beetje te traag. OpenElec heeft heel goed werk geleverd om XBMC op de rPi te draaien, tegenover veel andere 'builds' van XBMC (Kodi :p) voor de Raspberry Pi is OpenElec echt snel. Ik heb alles geprobeerd maar na ruim een jaar te leven met de limitaties van mijn rPi werd het tijd voor een oplossing: een nieuwe HTPC.

Het feit dat ik lang met een rPi gewerkt heb verraad misschien al 1 ding: ik heb een beperkt budget. Ik ben namelijk student, woon bij m'n ouders en heb geen vast inkomen. Het enige geld dat ik heb is mijn zakgeld en soms wat geld als er weer ergens een politievirus of dergelijke in de familie op een computer terecht komt, dan geven ze meestal ook wel een bedankje - en als je Toegepaste Informatica studeert ben je opeens de goedkope go-to guy voor alles wat met computers, tv's, gsm's etc te maken heeft :p

Wat moet de HTPC kunnen
Mijn HTPC staat altijd op, hierdoor lijkt mij het een ideaal idee om naast XBMC nog meerdere 'services' te draaien.
  • Basis mediacenter functionaliteit: XBMC
  • NAS: Samba? Freenas 8? Nas4Free?
  • 'Dropbox': OwnCloud? Seafile?
  • Downloadserver: Transmission?
Als belangrijkste functionaliteit is er natuurlijk de basis: het mediacenter. De pc zal aan mijn TV aangesloten zijn en daardoor dus enkel een 'desktopomgeving' hebben in XBMC. Ik wil persé XBMC omdat het open is, makkelijk in gebruik, volledig gratis en omdat ik er positieve ervaring mee heb. De rest gaat voor mij persoonlijk perfect via ssh, er is dus geen échte desktopomgeving nodig. Aangezien ik mijn externe harde schijven van enkele terrabytes aan deze pc wil hangen zou ik dus ook een soort van NAS omgeving willen: heel basic is genoeg, een simpele Samba share bijvoorbeeld aangezien Freenas of Nas4free niet op een standaard OS naast xbmc bijvoorbeeld kunnen worden geinstalleerd. Naast de NAS zou ik graag ook een internet-interface hebben, al is dit compleet optioneel. Dit zou echter wel handig zijn voor als ik op school zit en enkele bestanden nodig heb zonder te moeten denken aan mijn Dropbox opslagruimte. Dit hoeft natuurlijk geen internet pagina te zijn, maar bijvoorbeeld een WAN-verbinding met Samba op mijn laptop is even goed. Als 4e belangrijke puntje zou ik ook graag een downloadserver installeren die mijn torrents meteen op m'n nas/htpc kan downloaden.

Mijn eerste idee is dus om een compleet OS te draaien, maar te booten naar XBMC. Aangezien ik al enkele jaren ervaring heb met Ubuntu zal ik een systeem zoeken/maken dat Ubuntu kan draaien.

De Hardware
Na wat hulp van het forum heb ik gekozen voor een Intel NUC systeem.
De Intel NUC Kit DN2820FYKH (PW) is een barebone systeem, dit wil zeggen dat je een moederbord met processor koopt, en in dit geval ook een case. Het enige wat je zelf nog moet toevoegen is RAM geheugen en een (ssd) schijf.
http://i.imgur.com/Nl8lnY3.jpg
De DN2820FYKH heeft een SATA-300 poort voor het aansluiten van een 2.5" harde schijf of SSD. Je kan echter ook een USB 3.0 stick gebruiken en van daarop Ubuntu/XBMC draaien, dit zal - met mijn budget in mijn achterhoofd - mijn eerste plan zijn, mocht dit serieus tegenvallen qua performance zal ik alsnog een SSD schijf installeren.
Naast opslag moet er dus ook nog RAM geheugen voorzien worden, met name DDR3L (of SODIMM) geheugen met een 1,35V voltage. Mijn oog is gevallen op Crucial CT25664BF160B geheugen. Met 2GB aan werkgeheugen ga ik voor een lightweight systeem als dit zeker toekomen lijkt me. En mocht dit ook weer te weinig zijn is dit natuurlijk simpel en relatief goedkoop te upgraden.

Qua kostprijs zit ik nu dus aan ongeveer 150¤. 125¤ voor de NUC en nog eens ongeveer 25¤ voor het RAM geheugen. Een USB stick heb ik zelf nog, en harde schijven met mijn content heb ik ook al - logisch aangezien ik nu al een rPi gebruik. Als ik alles bestel bij 4Launch (heel goede reviews en vrij goedkoop) kom ik uit op een totaal van 151.89¤ inclusief BTW. De producten zelf (NUC + RAM) zijn maar 140,89¤ maar aangezien alles naar Belgie verzonden moet worden wordt er 11¤ extra aangerekend.

Alles is besteld, dus over een paar dagen een nieuwe post! ^^