Al mijn blogsposts - zullen er niet zo gigantisch veel zijn denk ik - die niet in een andere categorie passen.

Geocaching: Wat is dat?

Door runelaenen op dinsdag 11 augustus 2015 14:08 - Reacties (11)
Categorie: Andere, Views: 3.936

Geocaching, voor mij was het in het begin een raar woord, maar ik ben er wel verslaafd aan geraakt.
Geocaching is een spel gespeeld in de ťchte wereld, in tegenstelling tot de meeste videogames moet je hier op schattenjacht gaan - in de buitenlucht! - aan de hand van een GPS toestel. Spelers zoeken op de website, of via de Geocache app, gps coordinaten op en proberen daar dan een geocache te vinden.
Het spel is te spelen adhv een gps (waarvan er te vinden zijn die echt speciaal gemaakt zijn om te geocachen) of gewoon met je telefoon gewapend met de geocache app. Die app is in 2 smaken te vinden, de gratis intro versie waarmee je alle 'traditional' caches kan zien en een betalende (9.99 in de App Store of Google Play) versie waarmee je o.a. alle caches kan zien (behalve premium caches, deze kunnen enkel geplaatst of gezocht worden door premium leden).

Een cac-watte?
Een cache, mocht je het nog niet door hebben, is een container waarin enkele voorwerpen zitten. De cache kan zo klein zijn als een AA-batterij maar ook zo groot als een laptoptas. Let wel, de kleinste varianten (micro en mini) zijn het populairs maar zijn ook het moeilijkste te vinden :D
http://i.imgur.com/imNX4sb.png

De caches zijn niet altijd plastic containers die zichtbaar ergens liggen, dat zou het spel maar saai en makkelijk maken. Zoals dit Imgur album toont zijn er ook caches die bijna onmogelijk te vinden zijn. De leggers halen even veel plezier uit het verstoppen als ze uit het vinden halen. Enkele andere voorbeelden: 1 2 3 4 5
Elke cache bevat enkele voorwerpen. Er is altijd (op enkele uitzonderingen na) een logboek aanwezig, hierin kan je je username (of teamnaam, familienaam, etc...) schrijven. Zeker niet vergeten de datum erbij te vermelden :) Soms (indien de cache groot genoeg is) zit er ook een zogenaamd 'muggle' logboek in. Een muggle is een persoon die een cache vind zonder het spel te kennen. In deze muggle logboeken zit vaak nog een uitleg zodat deze personen wel weten wat ze in hun handen hebben.
Naast logboeken zitten in caches die het toelaten qua grootte ook ruilvoorwerpen in. Je hebt normale voorwerpen, bijvoorbeeld sleutelhangers of legomannetjes. Deze kan je ruilen met iets van thuis - of beter, iets wat je ooit zelf al uit een cache hebt genomen. Daarnaast heb je ook trackables. Dit zijn voorwerpen met een track-nummer op. Deze kan je dan ingeven op de Geocaching.com track pagina waar je dan informatie krijgt over dit object. Een trackable kan bijvoorbeeld een missie hebben: "Ik wil voor 2016 in Zwitserland geraken" of "Ik wil van WalloniŽ tot Noord-Holland reizen". Mocht je zo'n trackable vinden kan je dus helpen om deze zijn doel te laten bereiken.

Ik wil meedoen!
Zoals eerder gezegt is het enige wat je nodig hebt helemaal gratis: de Geocaching app. (Geocaching Intro is de naam van de gratis versie)
Er gelden echter enkele vanzelfsprekende regels:
  • Als je iets wegneemt uit een cache, moet je steeds iets met minstens dezelfde waarde terugsteken.
  • Vul het logboek in. Vink de cache ook op de website/app aan als gevonden. Mocht het fysieke logboek vol zijn, zet dit dan in de commentaar. De legger kan dit lezen en een nieuw logboek erbij stoppen. Als dat gebeurt is kan je eventueel teruggaan om ook daarop te loggen.
  • Caches liggen vaak in de natuur. Breek niets af en laat geen vuil achter. (meer hierover later)
Je vind caches verspreid over heel de wereld, en de kans dat er geen bij jouw in de buurt liggen is klein. Kijk zeker eens op de app, deze gaat automatisch de dichtstbijzijnde caches tonen!

Verschillende soorten caches
Er zijn verschillende soorten caches waarvan de meest populaire de traditionele cache is. Ik ga het hier kort uitleggen, maar meer info vind je op de site.
Traditionele caches
Deze caches zijn heel simpel. Je hebt gps-coordinaten en de cache zal liggen waar je gps je naartoe stuurt
Mystery caches
Deze vind ik persoonlijk ook leuk. Je krijgt geen coordinaten, maar een raadsel of een wiskundige formule. Als je dit kan oplossen vind je de coordinaten.
Multi-cache
Je hebt hier niet 1, maar meerdere locaties met vaak op het einde een cache. Je krijgt coordinaten van de eerste locatie waar je dan de tweede locatie moet zoeken. Bijvoorbeeld deze bout bevat coordinaten naar de volgende locatie.

Dit zijn de 3 soorten die je het vaakst tegen zal komen. Anderen staan op de website: klik.

Materiaal
Mocht je zelf een cache willen verstoppen in de buurt dan heb je het nodig materiaal nodig. Het meeste kan je ook zelf improviseren (adhv tupperware en een printer bijvoorbeeld) maar is dus ook te koop. Ook in Belgie en Nederland vind je verschillende Geocaching winkels/webshops.
Belgie
Nederland
(Ik heb gemerkt dat veel van de webshops zowel bij Belgie als bij Nederland in het lijstje staan)


Woordenboek
Een volledige lijst vind je in het Engels op de website, maar ik ga hier de woorden uitleggen die ik zelf in het begin ook heb moeten opzoeken :p

1/1
De makkelijkste geocache die er is. Het getal voor de / staat voor de moeilijkheid, het getal erna voor het terrein. De scores liggen tussen 1 en 5.
Bug
Geen fout in de software zoals wij Tweakers het kennen, meer een speciaal soort trackable.
DNF - Did not find
De afkorting die mensen als log achterlaten op de website in het geval ze de cache niet konden vinden.
FTF - First to find
Opnieuw een afkorting. Dit keer geschreven als de personen de eerste zijn om de cache te vinden/loggen.
Muggle
Iemand die het spel niet speelt. Het woord komt van de Harry Potter reeks waar het zoveel betekend als 'iemand zonder magie'.
Muggled
Als een cache gevonden en weggehaald is door een muggle.


Ik hoop dat ik je met deze blogpost getransformeerd heb van muggle naar cacher ;)
Have fun!

Dommel.com en waarom ze me verliezen als klant

Door runelaenen op zondag 8 maart 2015 12:24 - Reacties (23)
Categorie: Andere, Views: 7.878

Over dommel.com​:
Een mobiele provider waar ik sinds begin dit jaar klant van ben... Of zeg maar was.
Tot een maandje geleden boden ze een pakket aan (Dommel Yin) met het volgende:
Ongelimiteerd sms'en
2 uur bellen
3 GB mobiel internet
Voordelige roaming kosten, etc
En dit voor amper 16 euro per maand. Een gelijkwaardig pakket bij de concurrentie zou al snel 50§ kosten per maand.
Sinds vorige maand zijn de Yin, Yang en Time pakketten van hun website verdwenen, en bieden ze enkel nog "Mobile Freedom" aan. Hun visie op een voordelig pakket waar laaggebruikers nietmeer mee moeten betalen voor de grootgebruikers. Iedereen zou er voordeel aan hebben tov vaste pakketten, behalve mensen die in de bovenste x procent zitten op gebied van verbruik.
Ik zie mezelf zeker niet als grootverbruiker, ik zal mijn gebruik even schetsen:
2 minuten bellen per maand,
1.7 GB mobiel internet,
ongeveer 1500 smsjes.
Hun nieuwe "Mobile Freedom" pakket zou volgens hun website voordeliger moeten zijn dan mijn voormalige Yin pakket van 16§, aangezien ik ruim onder de limieten van het pakket zit. Maar... Let's do the math!
Ze rekenen per minuut gebeld 0,05§, per sms 0,02§ en per megabyte 0,02§. Dit geeft mij het volgende, voor mij veel te grote, bedrag:
0.05*2 + 0.02*1500 + 0.02*1700 = 64,1§
Een verschil van maar liefst 48,1§!
De prijs van het vorige Yin pakket zou je al hebben bij een verbruik van 60 minuten, 100 smsjes en 500mb aan internet. Maar daarvoor heb je bij de concurrentie natuurlijk veel beter pakketten voor, en dat is waarom Dommel.com mij vanaf volgende maand geen factuur meer zal hoeven te sturen als ze niet snel op hun beslissing terugkomen...

tl;dr: Op zoek naar een nieuwe provider die mijn verbruik aan ongeveer 15§ (ipv 64) aanbied, iemand suggesties?

hubiC: Franse Cloud Storage

Door runelaenen op maandag 24 november 2014 15:52 - Reacties (16)
Categorie: Andere, Views: 8.688

Hallo Tweakbloggers en Tweakbloglezers!

Ik heb de voorbije maanden al geschreven over robots en htpc's en nog heel wat meer, maar nu kom ik met iets totaal anders: Cloud Storage.

Review van hubiC: In Frankrijk gelegen Cloud provider.
Na de lekken van iCloud begin september, problemen met de NSA de voorbije twee jaar en bugs bij Dropbox werd er bij Tweakers geschreven over een 'eigen cloud maken''. Ik kan me als student enkel geen NAS of thuis-server veroorloven om deze mooie alternatieven op te draaien, dus ik ging op zoek naar betere, goedkopere Cloud Storage, het liefst buiten de VS.

Een van deze niet-in-de-VS-gebaseerde cloud providers is hubiC. hubiC is een onderdeel van OVH, een Frans bedrijf dat bekend staat om goedkoop servers te leveren.
http://i.imgur.com/Z7NI4wF.png

Hoewel hubiC al bestaat sinds 2011 is het nooit echt bekend geworden buiten Frankrijk. Dit komt waarschijnlijk omdat ze lang enkel Franstalige software hadden, vanwaar nu soms ook nog stukjes te vinden zijn.

Lees verder »

Hallo Tweakblogs

Door runelaenen op woensdag 6 augustus 2014 11:44 - Reacties (0)
Categorie: Andere, Views: 875

Hallo Tweakbloggers en Tweakbloglezers!

Ik ben Rune Laenen, ik ben 18 jaar (bijna :'( ) en heb net 5000 karma op Tweakers. Was niet zo heel moeilijk, maar als je eerst een jaar of twee enkel leest en nergens reageert of het forum niet aanraakt, dan gaat dat niet snel.
5000 karma is een mijlpaal en iets waar ik al een tijd naar uitkeek. "Waarom?" hoor ik je vragen. Wel, omdat ik dan m'n eigen tweakblog kon openen. Ik heb altijd al willen bloggen over de dingen die me dagelijks bezig houden, aangezien "dingen die me dagelijks bezig houden" een lange naam is heb ik dat omgedoopt tot "mijn Projecten". Zoals ook in m'n blogbeschrijving te lezen is kan dit gaan van wat uitleg bij een website die ik maak (inclusief wat schaamteloze reclame :D), of een computerspel waar ik aan bezig ben (vooral ontwikkeling dan, ik zie niet wat ik over games spelen kan schrijven dat nog niet geschreven is) of - en momenteel vooral - het proces van mijn robot.
"Uw robot?" Ja, mijn robot. Hoe ik bij het idee ben gekomen, en wat en hoe ik allemaal al gedaan heb komt allemaal in mijn volgende (of een van de volgende) blogspost.
Naast over technologie bloggen blog ik ook nog soms bij de belgische fanclub van Doctor Who: Belgian Whovians United. In verband met mijn robot zal daar, van zodra hij af is, ook een artikel over verschijnen, wellicht minder technisch dan op deze blog.

Ik ben trouwens een Belg, dus mijn taalgebruik kan misschien iets anders zijn dan van de gemiddelde medemens hier op Tweakers. Als ik iets zeg wat je niet verstaat, gewoon even vragen. Althans dat doe ik soms toch ook. Iedereen heeft wel vage dialecten en soms kunnen die tussen het ABN insluipen. U bent gewaarschuwd :p