Blogberichten over de verschillende projecten die ik wel eens aan durf. Erover schrijven helpt me om ze af te maken.

DIY DMX Controller

Door runelaenen op zondag 11 oktober 2015 13:30 - Reacties (15)
Categorie: Projecten, Views: 6.356

Hallo tweakbloggers,
zoals ik verleden week heb aangekondigd in mijn vorige blog heb ik dus een USB>DMX dongle in elkaar geknutseld. Hierbij het verslag :)

http://i.imgur.com/MQtQLoN.png
DMX, of DMX512, is een protocol dat gebruikt wordt om lichten te besturen. Dit alles is gebaseerd op RS-485. Dit lijkt een detail, maar zal later in deze blogpost een belangrijk iets worden.
Een DMX kabel heeft normaalgezien 5 aders: Grond, data +, data -, reserved data + en reserver data -. In de praktijk worden echter altijd 3 aderige kabels gebruikt, ook de DMX in- en uitgangen op lampen hebben 3 pinnen. (sommige duurdere modellen hebben er wel 5, ook al gebruiken ze, net zoals andere lampen, enkel de grond, data+ en data-)

http://i.imgur.com/7ZaQ2u8.png


Zoals de volledige naam al verklapt heeft het DMX512 signaal tot maximum 512 kanalen. Elk kanaal kan een waarde hebben van 0 tot 255. In het geval van mijn lampen (later meer hierover) gebruikt 1 lamp 6 kanalen: Rood, Groen, Blauw, Full color, Strobe and Speed en Modi. Elke lamp krijgt ook zijn eigen adres (in te stellen op de lamp). De controller zal door de kanalen lopen. De lamp telt alles wat aankomt, en de signalen op het adres van de lamp (en de 5 daarna) worden geinterpreteerd en getoond.

http://i.imgur.com/UcZiwaP.png


Deze signalen worden dus verstuurd door een DMX controller. Vaak is dit een paneeltje zoals in foto 1. Deze controllers zijn te verkrijgen met een price range van 50¤ voor een simpel bordje, tot duizenden euro's voor een bord met alle mogelijk denkbare functies. De laatste jaren wordt het ook steeds populairder om DMX via een PC te besturen. Natuurlijk zijn er geen enkele computers die verscheept worden met een DMX-out poort, maar omdat USB wel een poort is die op elke PC zit kan je een converter kopen. Deze kosten echter relatief veel geld, op eBay vanaf 30¤, maar wil je kwaliteit uit een echte Belgische of Nederlandse winkel, dan kom je toch uit op ten minste 100¤. Deze controllers zijn dan vaak nog gelimiteerd tot 1 programma van de fabrikant.

http://i.imgur.com/QaUuzwn.png
Zelf maken, dacht ik dan maar aangezien ik geen zin had om zoveel geld uit te geven.
Dit is een boodschappenlijst van de onderdelen die ik gekocht heb:Zoals je ziet houd ik van China Shopping en is de totale kostprijs van mijn USB -> DMX converter dus minder dan 5¤! Minder dan de helft zelfs (2.7$ = 2.3¤ op moment van schrijven) Een usb-kabeltje had ik nog ergens liggen.

http://i.imgur.com/OwZ0j1H.png

Even wat uitleg hierbij.
Het doosje... Spreekt voor zich denk ik :-)
Hetzelfde met de poort, aangezien we deze nodig hebben om, adhv een kabel, de lamp(en) aan te sluiten.
De RS485 converter vind je misschien al wat vreemder. Behalve als je daarnet goed gelezen hebt: het DMX protocol is gebaseerd op het RS485 protocol. Daarom kan dit perfect gebruikt worden om USB om te zetten naar DMX signalen. Windows heeft er zelfs drivers voor!

Verder kunnen de volgende dingen wel van pas komen:
 • Soldeerstation/pen (niet verplicht, kan wel handig zijn)
 • Kabeltjes
 • Striptang/Schroevendraaier/mes/... Het normale gerief dat iedereen wel in huis heeft
 • Multimeter (handig om te 'debuggen')
 • Multitool
http://i.imgur.com/KN4xMC8.png
Het eerste wat moet gebeuren is het verbinden van de XLR plug en het printbordje. Het verbinden moet als volgt gebeuren:
 • Ground op je bordje => #1 op je XLR plug
 • P (data +) => #2 op je XLR plug
 • A (data -) => #3 op je XLR plug
http://i.imgur.com/IMrNZ1P.png
Je kan dit aan elkaar solderen. Maar als je geen soldeerpen wil kopen of momenteel deze niet kan gebruiken (zoals ik) kan je ook male/female dupont kabeltjes gebruiken (0.90$ voor 40, AliExpress). De ene kant schuif je over je XLR plug, de andere kant vijs je vast in je RS485 converter. Ik raad je wel aan dit te solderen voor extra stevigheid en betrouwbaarheid.

Op gebied van hardware ben je nu klaar. Maar een leuk doosje zou ook niet misstaan natuurlijk.

http://i.imgur.com/DnqoRkj.png

Dit is de eerste keer dat ik een multitool gebruik (de postbode heeft 'm vanmorgen gebracht :D ) Aangezien een dremel naar mijn mening wat veel kost, ben ik voor de budgetvriendelijkere oplossing gegaan: De FERM CT1010 voor ~42¤ bij Coolblue. Denk eraan om de nodige veiligheidsvoorschriften te volgen bij het gebruik van een powertool. Veiligheidsbril en handschoenen aandoen dus!

Laten we eerst de grootte van de gaten meten en op het doosje tekenen. Gewapend met papier, schaar, een fijne pen en een viltstift is dit een eitje.
http://i.imgur.com/S8s66iU.png
Eerst meten en uitknippen.
http://i.imgur.com/oL5bZBb.png
Dan de positie kiezen en uitlijnen met een gewone viltstift. De stift op de doos kan er later afgedaan worden adhv een doekje en een whiteboard marker }:O
Hetzelfde doe je met de opening voor de USB poort, en dan kan het zagen beginnen.
http://i.imgur.com/24Klx1G.png
Voor uitleg over hoe je met je multitool werkt verwijs ik je naar Google. Daar heb ik zelf ook alles moeten opzoeken voor ik eraan begon :9

Het resultaat na enkele keren bijwerken: http://imgur.com/361ZcmM
Voor de eerste keer ooit dat ik met een multitool werk vind ik het resultaat zeker en vast geslaagd! Het ronde gat voor de XLR connector is volgens mij zelfs nog beter geslaagd!
http://i.imgur.com/55rcciN.png

Enkele tips voor beginners zoals mezelf: altijd van binnen naar buiten werken, dan heb je geen groefjes aan de buitenkant (zoals rond mijn XLR connector te zien zijn)

Nu kan het vastlijmen beginnen. Met een lijmpistool heb ik het bordje en de XLR connector vastgelijmt. Ik heb nadat ik de foto genomen heb wel nog wat extra lijm gedaan zodat het zeker vast zit. Ik weet hoe er wel eens aan kabels getrokken/geduwd durft worden dus...
http://i.imgur.com/gNldUcw.png

Binnenin ziet het er niet uit, maar het resultaat mag er zeker zijn: een cleane look. Een simpel zwart doosje met 2 poorten.
http://i.imgur.com/lMGjS0S.png

http://i.imgur.com/YZGV8lO.png
Het kan zijn dat je brouwsel out-of-the-box werkt, maar doordat er verschillende versies van het bordje zijn kan het zijn dat je, net zoals ik, nog een extra stap moet doen voordat het wilt meewerken.

Vanop deze website kan je het programmaatje FT_Prog downloaden. Hiermee kan je je RS485 chip aanpassen.
Installeer het programmaatje, plug je apparaatje in en open de software. Klik Devices > Scan and Parse (of druk op F5). Een device zou tevoorschijn moeten komen.
Wat je nu moet doen is de waarde van C2 aanpassen naar #sleep.
http://i.imgur.com/cWGSBWY.png
Wat ook leuk is, is dat je bij USB String Descriptors de Product Description kan aanpassen. Pas wel enkel deze waarde aan. Het aanpassen van het serial number of manufacturer kan je bordje kapot maken. Een voorbeeld van beschrijving is: DIY USB -> DMX Interface.
Deze naam zal Windows tonen in apparaatbeheer. De DMX controlesoftware zal ook deze naam tonen in de device kiezer. Neem dus iets waarvan je weet dat het je DMX apparaatje is.

Om deze instellingen op te slaan moet je het programmeren. Om dit te doen klik je op Devices > Program. Vink je toestel aan en klik op Program.
http://i.imgur.com/KU7MDpw.png
Wacht met je toestel uit te trekken tot het programma "Finished programming" zegt, anders kan je je bordje bricken.

De drivers zouden automatisch moeten gevonden worden in Windows en Mac. (Misschien Linux ook, dit heb ik niet getest)

http://i.imgur.com/vDUTMzN.png
De controlesoftware die ik ga gebruiken is FreeStyler X2 van Belgische makelij. Dit is freeware en makkelijker in gebruik dan andere gratis software die ik gevonden heb, zonder functionaliteit in te leveren.
Het programma kan gedownload worden op http://www.freestylerdmx.be/

Sluit je controller en lamp aan, en start het programma op.
http://i.imgur.com/VcilHbk.png

In de setup, kies voor Enttec Open DMX. In de tweede dropdown kies je je toestel.
http://i.imgur.com/80ztTN9.png

Als dat gebeurt is zie je een leeg grijs vlak. Het is nu de beurt aan de lampen. Klik op Setup > Add/Remove fixtures.
Nu spreekt het een beetje voor zich. Zoek het merk en type van je lamp(en) en klik op de pijl naar Rechts. Twee keer op OK klikken sluit het venster en voegt de lampen toe aan het scherm.

Om nu je lamp te besturen kan je de lamp selecteren en bovenaan op het kleurenwiel klikken. Klik je dan op een kleurtje, dan zal je lamp - als alles goed is - de kleur tonen die je koos. :D
http://i.imgur.com/cM6q2FG.jpg

http://i.imgur.com/BW3PSqj.png
Zo dat was het dan. In Deel 2 zal ik het beschrijven hoe ik mijn Raspberry Pi, die momenteel ligt te niksen in mijn kast, omtover naar een apparaat dat - adhv een webpaneel - de lamp kan aansturen met behulp van het kastje dat ik net gebouwd heb. Want de lamp aan een PC hangen is super, maar de lamp besturen adhv je tablet, of een smartphone, is toch nog nét een niveau superder ;)

Dankjewel voor het lezen, en laat zeker een reactie achter!
Rune

Oh, en dit zou ook leuk zijn ;)
tweakers - blog van de maand nominatie
plaats deze banner onder je eigen blog

Draadloze DMX controller: Intro

Door runelaenen op donderdag 8 oktober 2015 17:30 - Reacties (18)
Categorie: Tweaks, Views: 2.019

Hi all,
lang geleden dat ik nog eens wat heb neergeklad op mijn tweakblog hier.

Recent heb ik een RGB par lamp gekocht bij Bax-shop.nl. Deze is super: geeft veel licht, werkt manueel, met een programmaatje, op de muziek of via DMX. Voor die laatste heb je echter nog een controlepaneeltje nodig ook, en die dingen kosten wat te veel geld naar mijn zin.

Via internet heb ik in China enkele spulletjes gekocht om zelf een USB => DMX converter te maken. Deze spullen zijn bijna allemaal aangekomen (ik wacht nog op het doosje om het af te maken) en dus kan er bijna gemonteerd worden! Op deze manier heb ik voor nog geen 5 euro een product gemaakt waarvoor ik in de winkel gemakkelijk 200 euro voor zou moeten neertellen.
De totale kost van lamp + draad + dmx controller komt dan op iets meer dan 40¤. Mooie deal als je het mij vraagt! Daarbij kunnen zo tot 30 lampen aaneengeschakeld worden zonder de kost van een extra controller. Daar kan je al wat feestjes mee geven :-)

Natuurlijk is het leuk om dit alles aan te kunnen sturen met mijn PC. Maar laat een jongen ook eens verder dromen... Bijvoorbeeld over... lampen aansturen, over DMX, met z'n iPad... of telefoon... of tv als het moet :+ Hiervoor ben ik dus beginnen googelen naar een DMX web interface-ding. Die dingen kosten blijkbaar dus nog veel meer: vanaf 2000¤ vond ik er een aantal. Dat is natuurlijk, om wat mee te spelen, veel te veel geld. In de kast ligt nog wel een rPi... Hmmmm.

Dus coming soon:
Deel 1: Het bouwen van een USB > DMX controller + instellen van de software + eventuele extra's die ik hier vergeet. KLIK HIER :D
Deel 2: Het maken van een draadloze controller controller. (jep, controller controller aangezien ik de controller ga controllen... eeeuhm... 8)7 )

Anyhow, ik hoop jullie nieuwsgierig gemaakt te hebben want ik het er zin in :D (mochten jullie nog ideetjes hebben om hier wat mee te tweaken, let me know below!)
Tot gauw!

Doctor Who website: helemaal klaar nu?

Door runelaenen op woensdag 15 oktober 2014 21:40 - Reacties (13)
Categorie: Websites, Views: 4.583

Zo, een dikke maand (eigenlijk bijna 2 maanden) nadat ik de website Sonic Biro heb overgenomen is hij volgens mij helemaal klaar. Voor nu althans.
De voorbije maanden heb ik hieraan gewerkt:

Nieuw logo en design
Ik wilde een nieuwe uitstraling. De website bestond sinds 2006 en is al enkele keren van uiterlijk veranderd...
2006
http://i.imgur.com/qYAXK7bl.png
Zoals je kan zien is dit al enkele jaren oud. Van de 11e doctor was nog geen sprake, zelfs de 10e doctor had nog geen volledig seizoen gespeeld! De website bestond uit fan fictions, gallerijen, guides en links. Vooral op vlak van gallerijen en fanfics is er veel veranderd de voorbije jaren. Zoals te zien is op de prehistorische website werden toen nog geen screencaps geupload, althans niet in de hoeveelheden dat ik daar nu mee bezig ben. 3 categorieen: Wallpapers, avatars en... David Tennant! Jep, volgens mij was onze vorige eigenaar een grote whovian maar nog een grotere fan van Tennant.
Well, I can't blame her.

2007-2010
In de Wayback machine zijn er geen gegevens van deze jaren. De website is wel gecached, maar geen CSS files of dergelijke worden gelinkt, dus ziet alles er heel slecht uit...

2011
http://i.imgur.com/MuHURH3l.png
We springen naar 2011, naar de eerste moment waar the way back machine z'n werk goed gedaan heeft: 15 juni 2011. Van helemaal wit naar helemaal zwart, maar je ziet al wel enkele dingen die ook te vinden waren in het design van de site toen ik 'm overnam, enkele maanden geleden: de rood-blauwe titels, de ontwerpen van de updates, ...
De header en de footer komen er wel niet door, al ligt dit waarschijnlijk ook aan TWBM. The big picture is wel daar.

Op 30/10/2011 zie ik de volgende update voorbij komen:
30/10/2011 - As I'm currently running out of space on my server I've had to make the tough choice to remove all Torchwood and SJA screencaps & graphics. They'll still be there for the next couple of weeks, and I'll make them available for download as complete series via MegaUpload. Once they've been removed from here, I may add them to my other screencap site (Random Caps) at a later date. Sorry for any inconvenience but I had to remove something and the site was originally intended for Doctor Who only.
Jep, alle Torchwood en Sarah Jane Adventure episodes hebben ooit online gestaan, maar zijn er enkele jaren geleden af gemoeten. Door de verhuis naar mijn eigen server is er dus plek genoeg en heb ik élke aflevering (een kleine 100 afleveringen) opnieuw kunnen cappen. Aangezien ik een échte tweaker ben heb ik dat uiteraard geautomatiseerd, maar daarover later meer :D

2012
http://i.imgur.com/rVvlEcsl.png
Dit is 'm. De website zoals ik 'm heb overgenomen. De website zoals hij van 3 januari tot enkele dagen terug is geweest. Je kan enkele elementen zien uit de vorige layout, maar ook totaal nieuwe dingen, zoals de header en de footer.
Onderaan de pagina zie ik wel iets staan wat mij, als webdeveloper, even liet lachen (=wat harder uit m'n neus blazen dan gewoonlijk).
http://i.imgur.com/gbVmA92.png
Het is niet zo lang geleden, maar in mijn hoofd was 2011 echt nog wel een jaar waar IE6 nog wat marketshare had :p Soit, I'm probably wrong...

2014
Jep, ook een linkje naar de versie van de dag dat ik Sharon een e-mail stuurde met de vraag of ik de website zou kunnen overnemen. Hoe ik op de website uit kwam? Geen idee. Maar sindsdien ben ik wel een dagelijkse bezoeker ;)


Soit, genoeg ge-time-waybacked-traveled! Ik heb dus een nieuw logo en design ontworpen.
Ik had een logo nodig dat ik kon gebruiken in m'n avatar/cover voor facebook en twitter, en ik had enkel de header waarin het logo stond. Ik had echter geen font-naam, psd file, of dergelijke dus was een nieuw logo maken het enige wat nog kon.
http://i.imgur.com/4gn1ZN3l.png
(wit lijntje linksonder zit er omdat het een screenshot is van m'n header/menu op de website zelf :p)
Ik ben gegaan voor een 'flat' design aangezien dat toch wel een van de definities is van het internet tegenwoordig, maar ook voor een herkenbaar object uit de Doctor Who serie: de lamp van de Tardis. Om even de oude header te gebruiken om het aan te duiden: http://i.imgur.com/dbOkMKk.png.
Qua design ben ik meegegaan in die lijn. Het is echter wel verder gebouwd op de oude layout aangezien ik de bestaande bezoekers niet te hard wilde afschrikken. Daarom ben ik gebleven bij het blauw/wit/donkerrood kleurschema.


Nieuwe Screencaps-gallerij en Screencap-tooltje
De website gebruikte Coppermine om de screencaps en foto's aan bezoekers te tonen. Persoonlijk heb ik echter geen goede ervaring, en leek het me ook wat overdreven om in deze situatie te gebruiken. Daarbij ben ik als PHP-ontwikkelaar ook eerder geneigd om zulke dingen zelf te maken: Wat je zelf doet, doe je meestal beter! (Dat geld niet in alle gevallen, maar hier wel geloof ik)
Nu zijn er dus 3 pagina-views: de categorieën, de categorie zelf, het album en elke screencap individueel. Simpel scriptje van net geen 200 regels code, en het ziet er ook nog 10 keer zo goed uit dan die Coppermine gallerij. Daarbij kan ik nu gebruik maken van 1 header en footer file, terwijl dit bij coppermine apart was. The Horror...

Om Screencaps te maken heb ik echter ook een tooltje ontwikkeld: de Sonic Biro Capper.
http://i.imgur.com/xblAX5ll.png
De software gebruikt ffmpeg om de screenshots te maken.
De eerste, ScreenCapper.exe heeft een grafische interface en hiermee kan je 1 aflevering per keer mee maken.
http://i.imgur.com/3414qTPl.png
Echter, bij ScreenCapperMulti.exe kan je gewoon een map ingeven, veel handiger als je hele seizoenen wilt cappen. Dit alles via de command line. Oh I love programming :p
Beide tooltjes zijn gemaakt in C#. (the only language I know to programm such things :( Al krijg ik nu op school wel java :D )
In feite zit alle magic wel in de ffmpeg.exe. Mijn software 'maakt' enkel het commando en geeft het door aan ffmpeg.exe, die maakt dan op zijn beurt elke 15 seconden een screencap en slaat deze op als /caps/episodenaam/000.jpg.

Nieuwe avatar pagina
Jep, geen enkele pagina is gespaard gebleven! De avatar-pagina's waren schandalig onoverzichtelijk gecodeerd. Elke avatar was met de hand erin gezet: géén php, maar pure HTML.
Nu heb ik avatar.php welke simpelweg de /avatars/ map scant en dit alles in een mooie grafische interface giet: lang leve programmeertalen. Alles wat ik nu hoef te doen om avatars toe te voegen is ze in de juiste map te uploaden.

Nieuwe wallpaper pagina
Ook de wallpaperspagina waren in dezelfde manier gemaakt als de avatars: pure html. :'(
Hiervoor heb ik een iets uitgebreidere pagina voor gemaakt: elke wallpaper heeft een titel en tags en krijgt een eigen pagina. Op de wallpaperpagina zelf wordt dan gelinkt naar verschillende versies van de wallpaper. Ik upload echter maar 1 HD versie, en de rest wordt automatisch herschaalt.

code:
1
RewriteRule ^wallpaper/([0-9]+)/([0-9]+)/(.*)/?$ thumb.php?w=$1&h=$2&src=graphics/wallpaper/$3 [NC,L]Nieuwe header & footer
Dat wat het hardst opvalt zou ik nog bijna vergeten: de header en de footer.
De nieuwe header bestaat eigenlijk gewoon uit twee blauwe lijnen met in het midden in de ene blauwe lijn ons logo, en in de andere blauwe lijn het menu. De rest spreekt voor zich denk ik. In de footer heb ik dan een facebook-knopje toegevoegd. (Een twitter-account was er al, maar de facebook page bestaat nu twee dagen).


Zo ik denk dat ik alles zowat heb verteld, anders maak ik binnen een paar weken wel een nieuwe blogpost.
Even voor mensen die toevallig m'n robot-blogposts missen: Ik heb de deadline voor FACTS gemist (dit weekend, lukt me dus nooit) aangezien ik het best druk heb met school momenteel: de deadline is verplaatst naar maart/april 2015 (Antwerpcon)! Maar dus: het project zit niet in de vriezer, enkel in de ijskast dus er zullen nog enkele posts van volgen.
Ook over m'n NUC volgt er in de toekomst nog een post, maar het is wat druk met school en over die NUC praten (én het interessant houden) is wreed moeilijk :p

Soit, tot de volgende!
Leave a comment and make my day! :D

HTPC op een budget: de Hardware

Door runelaenen op maandag 22 september 2014 08:52 - Reacties (15)
Categorie: HTPC, Views: 4.801

Hallo Tweakbloggers en Tweakbloglezers!

In mijn vorige bericht vertelde ik over mijn plannen om een Home Theatre PC aan te schaffen. Twee dozen later (ik heb dan toch de NUC en de ramlatjes apart besteld aangezien dit enkele euro’s scheelde).
Zaterdag om half 9 ging de bel: een koerier met een pakje: OP ZATERDAG! Dit had ik nog nooit meegemaakt, al had ik inderdaad ooit al wel gelezen dat Coolblue zelfs op zondag zou leveren. Wat een topservice! :D

http://i.imgur.com/7H9GPnj.png

Spijtig genoeg kostte ramgeheugen bij Coolblue heel veel (vanaf 50¤) en hadden ze op dat vlak voor mij een te klein aanbod. Hierdoor heb ik mijn ramlatjes bij Webstore.be gekocht. Spijtig genoeg hebben ze niet dezelfde lever-service als Coolblue, dus kon ik dit pakje pas dinsdag in ontvangst nemen. De NUC heeft dus een heel weekend zonder iets te doen op mijn bureau gestaan.

http://i.imgur.com/TtrQBK1.png

Nog een kleine leuke anekdote die totaal niets te maken heeft met mijn htpc build:
1 Ramlatje leveren ze blijkbaar in dozen waar een halve koe in geraakt…

Soit, terug on topic. Nadat ik dus beide pakketjes heb aangekregen was het tijd om het latje in de NUC te stoppen. Dit was een zeer simpel proces, eerst moest de bodem van de NUC losgeschroefd worden, de disk-bay die er dan bovenop lag kon je er zo uithalen en dan zat je al bij het moederbordje. Het ramlatje kon je er in 45° inzetten en door even te duwen zat het op z’n plek. Het was wel even raar want ik had nog nooit met deze methode gewerkt. Dat zal iets met de form factor te maken hebben veronderstel ik.


Zo, qua hardware heb ik nu alles waarvan ik droomde. De software is voor een volgende post. Kleine spoiler: OpenElec!

Goedkope HTPC

Door runelaenen op vrijdag 19 september 2014 20:25 - Reacties (16)
Categorie: HTPC, Views: 7.394

Hallo Tweakbloggers en Tweakbloglezers!

Deel 2 is er! Klikkerdeklik

Een jaartje of twee geleden heb ik een Raspberry Pi aangeschaft, na er wat mee gespeeld te hebben heb ik die echter als mediacenter/htpc ingericht. Die hangt nu dus nog steeds achter m'n tv, maar daar wil ik de komende weken verandering in brengen.
De restricties die de Pi me oplegden tijdens het gebruik van mijn OpenElec installatie begon ik de voorbije maanden storender en storender te vinden. Enkele dingen die me dwars lagen:
 • Custom themes zijn niet mogelijk => te traag
 • 10/100 netwerkaansluiting => te traag
 • 2x USB 2.0 => te traag
Ik denk dat het wel duidelijk is wat me stoort aan de Raspberry Pi: hij is een beetje te traag. OpenElec heeft heel goed werk geleverd om XBMC op de rPi te draaien, tegenover veel andere 'builds' van XBMC (Kodi :p) voor de Raspberry Pi is OpenElec echt snel. Ik heb alles geprobeerd maar na ruim een jaar te leven met de limitaties van mijn rPi werd het tijd voor een oplossing: een nieuwe HTPC.

Het feit dat ik lang met een rPi gewerkt heb verraad misschien al 1 ding: ik heb een beperkt budget. Ik ben namelijk student, woon bij m'n ouders en heb geen vast inkomen. Het enige geld dat ik heb is mijn zakgeld en soms wat geld als er weer ergens een politievirus of dergelijke in de familie op een computer terecht komt, dan geven ze meestal ook wel een bedankje - en als je Toegepaste Informatica studeert ben je opeens de goedkope go-to guy voor alles wat met computers, tv's, gsm's etc te maken heeft :p

Wat moet de HTPC kunnen
Mijn HTPC staat altijd op, hierdoor lijkt mij het een ideaal idee om naast XBMC nog meerdere 'services' te draaien.
 • Basis mediacenter functionaliteit: XBMC
 • NAS: Samba? Freenas 8? Nas4Free?
 • 'Dropbox': OwnCloud? Seafile?
 • Downloadserver: Transmission?
Als belangrijkste functionaliteit is er natuurlijk de basis: het mediacenter. De pc zal aan mijn TV aangesloten zijn en daardoor dus enkel een 'desktopomgeving' hebben in XBMC. Ik wil persé XBMC omdat het open is, makkelijk in gebruik, volledig gratis en omdat ik er positieve ervaring mee heb. De rest gaat voor mij persoonlijk perfect via ssh, er is dus geen échte desktopomgeving nodig. Aangezien ik mijn externe harde schijven van enkele terrabytes aan deze pc wil hangen zou ik dus ook een soort van NAS omgeving willen: heel basic is genoeg, een simpele Samba share bijvoorbeeld aangezien Freenas of Nas4free niet op een standaard OS naast xbmc bijvoorbeeld kunnen worden geinstalleerd. Naast de NAS zou ik graag ook een internet-interface hebben, al is dit compleet optioneel. Dit zou echter wel handig zijn voor als ik op school zit en enkele bestanden nodig heb zonder te moeten denken aan mijn Dropbox opslagruimte. Dit hoeft natuurlijk geen internet pagina te zijn, maar bijvoorbeeld een WAN-verbinding met Samba op mijn laptop is even goed. Als 4e belangrijke puntje zou ik ook graag een downloadserver installeren die mijn torrents meteen op m'n nas/htpc kan downloaden.

Mijn eerste idee is dus om een compleet OS te draaien, maar te booten naar XBMC. Aangezien ik al enkele jaren ervaring heb met Ubuntu zal ik een systeem zoeken/maken dat Ubuntu kan draaien.

De Hardware
Na wat hulp van het forum heb ik gekozen voor een Intel NUC systeem.
De Intel NUC Kit DN2820FYKH (PW) is een barebone systeem, dit wil zeggen dat je een moederbord met processor koopt, en in dit geval ook een case. Het enige wat je zelf nog moet toevoegen is RAM geheugen en een (ssd) schijf.
http://i.imgur.com/Nl8lnY3.jpg
De DN2820FYKH heeft een SATA-300 poort voor het aansluiten van een 2.5" harde schijf of SSD. Je kan echter ook een USB 3.0 stick gebruiken en van daarop Ubuntu/XBMC draaien, dit zal - met mijn budget in mijn achterhoofd - mijn eerste plan zijn, mocht dit serieus tegenvallen qua performance zal ik alsnog een SSD schijf installeren.
Naast opslag moet er dus ook nog RAM geheugen voorzien worden, met name DDR3L (of SODIMM) geheugen met een 1,35V voltage. Mijn oog is gevallen op Crucial CT25664BF160B geheugen. Met 2GB aan werkgeheugen ga ik voor een lightweight systeem als dit zeker toekomen lijkt me. En mocht dit ook weer te weinig zijn is dit natuurlijk simpel en relatief goedkoop te upgraden.

Qua kostprijs zit ik nu dus aan ongeveer 150¤. 125¤ voor de NUC en nog eens ongeveer 25¤ voor het RAM geheugen. Een USB stick heb ik zelf nog, en harde schijven met mijn content heb ik ook al - logisch aangezien ik nu al een rPi gebruik. Als ik alles bestel bij 4Launch (heel goede reviews en vrij goedkoop) kom ik uit op een totaal van 151.89¤ inclusief BTW. De producten zelf (NUC + RAM) zijn maar 140,89¤ maar aangezien alles naar Belgie verzonden moet worden wordt er 11¤ extra aangerekend.

Alles is besteld, dus over een paar dagen een nieuwe post! ^^