DIY DMX Controller

Door runelaenen op zondag 11 oktober 2015 13:30 - Reacties (15)
Categorie: Projecten, Views: 6.356

Hallo tweakbloggers,
zoals ik verleden week heb aangekondigd in mijn vorige blog heb ik dus een USB>DMX dongle in elkaar geknutseld. Hierbij het verslag :)

http://i.imgur.com/MQtQLoN.png
DMX, of DMX512, is een protocol dat gebruikt wordt om lichten te besturen. Dit alles is gebaseerd op RS-485. Dit lijkt een detail, maar zal later in deze blogpost een belangrijk iets worden.
Een DMX kabel heeft normaalgezien 5 aders: Grond, data +, data -, reserved data + en reserver data -. In de praktijk worden echter altijd 3 aderige kabels gebruikt, ook de DMX in- en uitgangen op lampen hebben 3 pinnen. (sommige duurdere modellen hebben er wel 5, ook al gebruiken ze, net zoals andere lampen, enkel de grond, data+ en data-)

http://i.imgur.com/7ZaQ2u8.png


Zoals de volledige naam al verklapt heeft het DMX512 signaal tot maximum 512 kanalen. Elk kanaal kan een waarde hebben van 0 tot 255. In het geval van mijn lampen (later meer hierover) gebruikt 1 lamp 6 kanalen: Rood, Groen, Blauw, Full color, Strobe and Speed en Modi. Elke lamp krijgt ook zijn eigen adres (in te stellen op de lamp). De controller zal door de kanalen lopen. De lamp telt alles wat aankomt, en de signalen op het adres van de lamp (en de 5 daarna) worden geinterpreteerd en getoond.

http://i.imgur.com/UcZiwaP.png


Deze signalen worden dus verstuurd door een DMX controller. Vaak is dit een paneeltje zoals in foto 1. Deze controllers zijn te verkrijgen met een price range van 50¤ voor een simpel bordje, tot duizenden euro's voor een bord met alle mogelijk denkbare functies. De laatste jaren wordt het ook steeds populairder om DMX via een PC te besturen. Natuurlijk zijn er geen enkele computers die verscheept worden met een DMX-out poort, maar omdat USB wel een poort is die op elke PC zit kan je een converter kopen. Deze kosten echter relatief veel geld, op eBay vanaf 30¤, maar wil je kwaliteit uit een echte Belgische of Nederlandse winkel, dan kom je toch uit op ten minste 100¤. Deze controllers zijn dan vaak nog gelimiteerd tot 1 programma van de fabrikant.

http://i.imgur.com/QaUuzwn.png
Zelf maken, dacht ik dan maar aangezien ik geen zin had om zoveel geld uit te geven.
Dit is een boodschappenlijst van de onderdelen die ik gekocht heb:Zoals je ziet houd ik van China Shopping en is de totale kostprijs van mijn USB -> DMX converter dus minder dan 5¤! Minder dan de helft zelfs (2.7$ = 2.3¤ op moment van schrijven) Een usb-kabeltje had ik nog ergens liggen.

http://i.imgur.com/OwZ0j1H.png

Even wat uitleg hierbij.
Het doosje... Spreekt voor zich denk ik :-)
Hetzelfde met de poort, aangezien we deze nodig hebben om, adhv een kabel, de lamp(en) aan te sluiten.
De RS485 converter vind je misschien al wat vreemder. Behalve als je daarnet goed gelezen hebt: het DMX protocol is gebaseerd op het RS485 protocol. Daarom kan dit perfect gebruikt worden om USB om te zetten naar DMX signalen. Windows heeft er zelfs drivers voor!

Verder kunnen de volgende dingen wel van pas komen:
  • Soldeerstation/pen (niet verplicht, kan wel handig zijn)
  • Kabeltjes
  • Striptang/Schroevendraaier/mes/... Het normale gerief dat iedereen wel in huis heeft
  • Multimeter (handig om te 'debuggen')
  • Multitool
http://i.imgur.com/KN4xMC8.png
Het eerste wat moet gebeuren is het verbinden van de XLR plug en het printbordje. Het verbinden moet als volgt gebeuren:
  • Ground op je bordje => #1 op je XLR plug
  • P (data +) => #2 op je XLR plug
  • A (data -) => #3 op je XLR plug
http://i.imgur.com/IMrNZ1P.png
Je kan dit aan elkaar solderen. Maar als je geen soldeerpen wil kopen of momenteel deze niet kan gebruiken (zoals ik) kan je ook male/female dupont kabeltjes gebruiken (0.90$ voor 40, AliExpress). De ene kant schuif je over je XLR plug, de andere kant vijs je vast in je RS485 converter. Ik raad je wel aan dit te solderen voor extra stevigheid en betrouwbaarheid.

Op gebied van hardware ben je nu klaar. Maar een leuk doosje zou ook niet misstaan natuurlijk.

http://i.imgur.com/DnqoRkj.png

Dit is de eerste keer dat ik een multitool gebruik (de postbode heeft 'm vanmorgen gebracht :D ) Aangezien een dremel naar mijn mening wat veel kost, ben ik voor de budgetvriendelijkere oplossing gegaan: De FERM CT1010 voor ~42¤ bij Coolblue. Denk eraan om de nodige veiligheidsvoorschriften te volgen bij het gebruik van een powertool. Veiligheidsbril en handschoenen aandoen dus!

Laten we eerst de grootte van de gaten meten en op het doosje tekenen. Gewapend met papier, schaar, een fijne pen en een viltstift is dit een eitje.
http://i.imgur.com/S8s66iU.png
Eerst meten en uitknippen.
http://i.imgur.com/oL5bZBb.png
Dan de positie kiezen en uitlijnen met een gewone viltstift. De stift op de doos kan er later afgedaan worden adhv een doekje en een whiteboard marker }:O
Hetzelfde doe je met de opening voor de USB poort, en dan kan het zagen beginnen.
http://i.imgur.com/24Klx1G.png
Voor uitleg over hoe je met je multitool werkt verwijs ik je naar Google. Daar heb ik zelf ook alles moeten opzoeken voor ik eraan begon :9

Het resultaat na enkele keren bijwerken: http://imgur.com/361ZcmM
Voor de eerste keer ooit dat ik met een multitool werk vind ik het resultaat zeker en vast geslaagd! Het ronde gat voor de XLR connector is volgens mij zelfs nog beter geslaagd!
http://i.imgur.com/55rcciN.png

Enkele tips voor beginners zoals mezelf: altijd van binnen naar buiten werken, dan heb je geen groefjes aan de buitenkant (zoals rond mijn XLR connector te zien zijn)

Nu kan het vastlijmen beginnen. Met een lijmpistool heb ik het bordje en de XLR connector vastgelijmt. Ik heb nadat ik de foto genomen heb wel nog wat extra lijm gedaan zodat het zeker vast zit. Ik weet hoe er wel eens aan kabels getrokken/geduwd durft worden dus...
http://i.imgur.com/gNldUcw.png

Binnenin ziet het er niet uit, maar het resultaat mag er zeker zijn: een cleane look. Een simpel zwart doosje met 2 poorten.
http://i.imgur.com/lMGjS0S.png

http://i.imgur.com/YZGV8lO.png
Het kan zijn dat je brouwsel out-of-the-box werkt, maar doordat er verschillende versies van het bordje zijn kan het zijn dat je, net zoals ik, nog een extra stap moet doen voordat het wilt meewerken.

Vanop deze website kan je het programmaatje FT_Prog downloaden. Hiermee kan je je RS485 chip aanpassen.
Installeer het programmaatje, plug je apparaatje in en open de software. Klik Devices > Scan and Parse (of druk op F5). Een device zou tevoorschijn moeten komen.
Wat je nu moet doen is de waarde van C2 aanpassen naar #sleep.
http://i.imgur.com/cWGSBWY.png
Wat ook leuk is, is dat je bij USB String Descriptors de Product Description kan aanpassen. Pas wel enkel deze waarde aan. Het aanpassen van het serial number of manufacturer kan je bordje kapot maken. Een voorbeeld van beschrijving is: DIY USB -> DMX Interface.
Deze naam zal Windows tonen in apparaatbeheer. De DMX controlesoftware zal ook deze naam tonen in de device kiezer. Neem dus iets waarvan je weet dat het je DMX apparaatje is.

Om deze instellingen op te slaan moet je het programmeren. Om dit te doen klik je op Devices > Program. Vink je toestel aan en klik op Program.
http://i.imgur.com/KU7MDpw.png
Wacht met je toestel uit te trekken tot het programma "Finished programming" zegt, anders kan je je bordje bricken.

De drivers zouden automatisch moeten gevonden worden in Windows en Mac. (Misschien Linux ook, dit heb ik niet getest)

http://i.imgur.com/vDUTMzN.png
De controlesoftware die ik ga gebruiken is FreeStyler X2 van Belgische makelij. Dit is freeware en makkelijker in gebruik dan andere gratis software die ik gevonden heb, zonder functionaliteit in te leveren.
Het programma kan gedownload worden op http://www.freestylerdmx.be/

Sluit je controller en lamp aan, en start het programma op.
http://i.imgur.com/VcilHbk.png

In de setup, kies voor Enttec Open DMX. In de tweede dropdown kies je je toestel.
http://i.imgur.com/80ztTN9.png

Als dat gebeurt is zie je een leeg grijs vlak. Het is nu de beurt aan de lampen. Klik op Setup > Add/Remove fixtures.
Nu spreekt het een beetje voor zich. Zoek het merk en type van je lamp(en) en klik op de pijl naar Rechts. Twee keer op OK klikken sluit het venster en voegt de lampen toe aan het scherm.

Om nu je lamp te besturen kan je de lamp selecteren en bovenaan op het kleurenwiel klikken. Klik je dan op een kleurtje, dan zal je lamp - als alles goed is - de kleur tonen die je koos. :D
http://i.imgur.com/cM6q2FG.jpg

http://i.imgur.com/BW3PSqj.png
Zo dat was het dan. In Deel 2 zal ik het beschrijven hoe ik mijn Raspberry Pi, die momenteel ligt te niksen in mijn kast, omtover naar een apparaat dat - adhv een webpaneel - de lamp kan aansturen met behulp van het kastje dat ik net gebouwd heb. Want de lamp aan een PC hangen is super, maar de lamp besturen adhv je tablet, of een smartphone, is toch nog nét een niveau superder ;)

Dankjewel voor het lezen, en laat zeker een reactie achter!
Rune

Oh, en dit zou ook leuk zijn ;)
tweakers - blog van de maand nominatie
plaats deze banner onder je eigen blog

Volgende: Y7 Wireless Bluetooth 4.1 Stereo Earphone - China Shopping Experience 03-'16 Y7 Wireless Bluetooth 4.1 Stereo Earphone - China Shopping Experience
Volgende: Draadloze DMX controller: Intro 10-'15 Draadloze DMX controller: Intro

Reacties


Door Tweakers user addo2, zondag 11 oktober 2015 15:24

Natuurlijk is de hamvraag bij DMX: wat is je ververstingsfrequentie/latencie? een DMX-aansturing maken wordt al meer dan 10 jaar gedaan maar het probleem is meestal dat de reactietijd en/of de verversingsfrequentie over USB bij goedkope controllers vaak wat te traag is. Hierdoor zie je bijvoorbeeld bij een ledlamp (met 50 DMX adressen) schokkerig harder en zachter gaan branden wanneer je de opdracht geeft het liniair harder/zachter te zetten.

Daarbij heb ik nog een vraagje: Komt er ook een versie met een soort home made lichtcomputer? Dat bedoel ik dan inclusief faders, flash-buttons, master, fade time en speed time?

Door Tweakers user runelaenen, zondag 11 oktober 2015 16:29

addo2 schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 15:24:
Natuurlijk is de hamvraag bij DMX: wat is je ververstingsfrequentie/latencie? een DMX-aansturing maken wordt al meer dan 10 jaar gedaan maar het probleem is meestal dat de reactietijd en/of de verversingsfrequentie over USB bij goedkope controllers vaak wat te traag is. Hierdoor zie je bijvoorbeeld bij een ledlamp (met 50 DMX adressen) schokkerig harder en zachter gaan branden wanneer je de opdracht geeft het liniair harder/zachter te zetten.

Daarbij heb ik nog een vraagje: Komt er ook een versie met een soort home made lichtcomputer? Dat bedoel ik dan inclusief faders, flash-buttons, master, fade time en speed time?
Ik weet niet exact wat de rate is. Dit is natuurlijk ook niet gemaakt om in professionele omgevingen, waar dit belangrijk zou kunnen zijn, gebruikt te worden.

Momenteel is het plan om een web-interface te maken adhv een raspberry pi. Een volledige computer zoals jij 'm beschrijft is wel interessant, maar ik zou niet weten hoe ik daaraan zou moeten beginnen (en ik wil ook niet nadenken over de kostprijs die dat zou meegeven :D )

Door Tweakers user Xeonfan, zondag 11 oktober 2015 17:09

Als ik dit hierboven lees, denk ik dat het lastig word, maar kan je hiermee ook een soort van ambilight voor de pc doen? Denk dat je dan alleen de goede software moet vinden? Als alles soepel en snel overloopt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd op zondag 11 oktober 2015 17:52]


Door Tweakers user Hennie-M, zondag 11 oktober 2015 17:50

Ik heb de spullen besteld. Ik ga overigens het gat wel met een grote metaal boor (langzaam boren) maken en ik ga Neutrik connectors gebruiken. Dat voelt toch net wat prettiger.

Door Tweakers user arjan445, zondag 11 oktober 2015 17:57

Pak qlc+ voor de raspberry pi en je hebt een web interface :)

Door Tweakers user runelaenen, zondag 11 oktober 2015 19:20

Xeonfan schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 17:09:
Als ik dit hierboven lees, denk ik dat het lastig word, maar kan je hiermee ook een soort van ambilight voor de pc doen? Denk dat je dan alleen de goede software moet vinden? Als alles soepel en snel overloopt natuurlijk.
Eeuhm... Als je software schrijft om een kleurtje te kiezen van je scherm is het volgens mij wel doenbaar. De driver aanspreken van de controller zou niet te moeilijk mogen zijn.
Hennie-M schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 17:50:
Ik heb de spullen besteld. Ik ga overigens het gat wel met een grote metaal boor (langzaam boren) maken en ik ga Neutrik connectors gebruiken. Dat voelt toch net wat prettiger.
Jep, wat ik hier koop is op een überklein budgetje (ben een student :p ) dus je kan altijd betere versies kopen van een product. Die connector ziet er inderdaad iets steviger uit, maar stel degene die ik heb gaat stuk, dan heb ik voor een eurotje een andere erin gestopt. Piece of cake :)
arjan445 schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 17:57:
Pak qlc+ voor de raspberry pi en je hebt een web interface :)
Heb er eens naar gezocht, maar daar moet je dus blijkbaar 15¤ voor betalen :( Dan toch eerst zelf eens proberen hoor.

Door Tweakers user ThinkPad, zondag 11 oktober 2015 20:44

Leuke blogpost! *voegt blog toe aan RSS-reader*

Misschien kun je wat met Domoticz doen? Is een domoticapakket wat o.a. op de Raspberry Pi draait. Er zit al ondersteuning in voor o.a. Philips Hue lampen, misschien kun je op zoiets inhaken?

Ik ben bezig geweest met een goedkope WiFi RGB-dimmer. Heb de UDP-datapakketjes af kunnen luisteren en vanaf de commandline kunnen versturen. Een basic colorpicker op de PC werkt nu dus al, i.p.v. alleen met een gare Chinese app met de controller te kunnen praten. Zie m'n topic hier: http://domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=7957

Door Tweakers user Springuin, maandag 12 oktober 2015 10:23

Suggestie: als je mooie ronde gaten wilt maken in een behuizing, gebruik dan een getrapte boor; zie bijvoorbeeld: http://www.toolstation.nl/shop/p78333

[Reactie gewijzigd op maandag 12 oktober 2015 10:23]


Door Tweakers user runelaenen, maandag 12 oktober 2015 10:51

Springuin schreef op maandag 12 oktober 2015 @ 10:23:
Suggestie: als je mooie ronde gaten wilt maken in een behuizing, gebruik dan een getrapte boor; zie bijvoorbeeld: http://www.toolstation.nl/shop/p78333
Hmm kvond het resultaat nu ook niet slecht. En het was ook makkelijker dan ik dacht :p
ThinkPad schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 20:44:
Leuke blogpost! *voegt blog toe aan RSS-reader*

Misschien kun je wat met Domoticz doen? Is een domoticapakket wat o.a. op de Raspberry Pi draait. Er zit al ondersteuning in voor o.a. Philips Hue lampen, misschien kun je op zoiets inhaken?

Ik ben bezig geweest met een goedkope WiFi RGB-dimmer. Heb de UDP-datapakketjes af kunnen luisteren en vanaf de commandline kunnen versturen. Een basic colorpicker op de PC werkt nu dus al, i.p.v. alleen met een gare Chinese app met de controller te kunnen praten. Zie m'n topic hier: http://domoticz.com/forum/viewtopic.php?f=38&t=7957
Hmm daar kan ik ook wel eens naar kijken, maar ik heb wel 0,0 ervaring met domoticz (heb er wel al van gehoord, maar dat is het dan ook).

Door Tweakers user BillsGate, maandag 12 oktober 2015 21:11

Gaaf dat de chip te gebruiken is als een Enttec Open DMX-dongle. Enttec is een veelgezien merk in de pc->dmx wereld en er zijn dus veel programma's die hem goed ondersteunen.

Freestyler is ook een goede keus. Eerlijk is eerlijk, in freeware zitten nog wel eens wat gebruiksaanwijzingen of bugs, maar voor een gratis pakket is het enorm uitgebreid. Ook die software zie je best nog wel eens opduiken in de semipro-wereld (wij gebruiken het zelf ook).

Je blog heeft me wel aangespoord om ook zo'n ding te bouwen :)
* BillsGate gaat chinashoppen

Door Tweakers user Bitage, woensdag 14 oktober 2015 13:15

Leuk project! Misschien nog een hint als je veel van zulke controllers wilt gaan maken/gebruiken i.c.m. hetzelfde doosje: plaats de DMX connector aan de zijkant, zodat je ze compact naast elkaar kunt stacken ;)

Door Tweakers user runelaenen, woensdag 14 oktober 2015 13:56

Bitage schreef op woensdag 14 oktober 2015 @ 13:15:
Leuk project! Misschien nog een hint als je veel van zulke controllers wilt gaan maken/gebruiken i.c.m. hetzelfde doosje: plaats de DMX connector aan de zijkant, zodat je ze compact naast elkaar kunt stacken ;)
Was ik van plan, maar het doosje was net een millimeter of 2 kleiner dan wat ik verwachtte.
BillsGate schreef op maandag 12 oktober 2015 @ 21:11:
Gaaf dat de chip te gebruiken is als een Enttec Open DMX-dongle. Enttec is een veelgezien merk in de pc->dmx wereld en er zijn dus veel programma's die hem goed ondersteunen.

Freestyler is ook een goede keus. Eerlijk is eerlijk, in freeware zitten nog wel eens wat gebruiksaanwijzingen of bugs, maar voor een gratis pakket is het enorm uitgebreid. Ook die software zie je best nog wel eens opduiken in de semipro-wereld (wij gebruiken het zelf ook).

Je blog heeft me wel aangespoord om ook zo'n ding te bouwen :)
* BillsGate gaat chinashoppen
Have fun en good luck :)

Door Tweakers user yannickie111, donderdag 29 oktober 2015 11:35

Leuk projectje! Zeker inderdaad als het van tablet of smartphone kan.

Door Tweakers user Hennie-M, donderdag 29 oktober 2015 23:14

Ik heb 2 bordjes binnen maar ik krijg de Product Description met geen mogelijkheid aangepast :)

Door Tweakers user pickboy, vrijdag 4 maart 2016 22:40

addo2 schreef op zondag 11 oktober 2015 @ 15:24:
Natuurlijk is de hamvraag bij DMX: wat is je ververstingsfrequentie/latencie? een DMX-aansturing maken wordt al meer dan 10 jaar gedaan maar het probleem is meestal dat de reactietijd en/of de verversingsfrequentie over USB bij goedkope controllers vaak wat te traag is. Hierdoor zie je bijvoorbeeld bij een ledlamp (met 50 DMX adressen) schokkerig harder en zachter gaan branden wanneer je de opdracht geeft het liniair harder/zachter te zetten.

Daarbij heb ik nog een vraagje: Komt er ook een versie met een soort home made lichtcomputer? Dat bedoel ik dan inclusief faders, flash-buttons, master, fade time en speed time?
Snelheid van het DMX protocol is 44Hz bij een vol plakket met 512 adressen. Bij gebruik van minder adressen zou je de snelheid op kunnen voeren.

Op zich zelf zou dit geen probleem moeten zijn voor vloeiende overgangen, kan wel zeggen dat vooral goedkopere lampen (ik heb een hele goedkope uit china gehaald) zelf niet vloeiend dimmen.

In dmx geef je een waarde op tussen 0 en 255, maar bij de lamp die ik heb is grofweg van 0-50 het hele bereik waarbij zeker op lagere waardes de tussenstappen zeer duidelijk zijn. Overigens zelfs per kleur verschillend in mijn RGBW par.

Kwestie van aansturing dus in dit geval, de software kan het goed, maar de lamp is hier het probleem.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.