Geocaching: Wat is dat?

Door runelaenen op dinsdag 11 augustus 2015 14:08 - Reacties (11)
Categorie: Andere, Views: 3.936

Geocaching, voor mij was het in het begin een raar woord, maar ik ben er wel verslaafd aan geraakt.
Geocaching is een spel gespeeld in de ťchte wereld, in tegenstelling tot de meeste videogames moet je hier op schattenjacht gaan - in de buitenlucht! - aan de hand van een GPS toestel. Spelers zoeken op de website, of via de Geocache app, gps coordinaten op en proberen daar dan een geocache te vinden.
Het spel is te spelen adhv een gps (waarvan er te vinden zijn die echt speciaal gemaakt zijn om te geocachen) of gewoon met je telefoon gewapend met de geocache app. Die app is in 2 smaken te vinden, de gratis intro versie waarmee je alle 'traditional' caches kan zien en een betalende (9.99 in de App Store of Google Play) versie waarmee je o.a. alle caches kan zien (behalve premium caches, deze kunnen enkel geplaatst of gezocht worden door premium leden).

Een cac-watte?
Een cache, mocht je het nog niet door hebben, is een container waarin enkele voorwerpen zitten. De cache kan zo klein zijn als een AA-batterij maar ook zo groot als een laptoptas. Let wel, de kleinste varianten (micro en mini) zijn het populairs maar zijn ook het moeilijkste te vinden :D
http://i.imgur.com/imNX4sb.png

De caches zijn niet altijd plastic containers die zichtbaar ergens liggen, dat zou het spel maar saai en makkelijk maken. Zoals dit Imgur album toont zijn er ook caches die bijna onmogelijk te vinden zijn. De leggers halen even veel plezier uit het verstoppen als ze uit het vinden halen. Enkele andere voorbeelden: 1 2 3 4 5
Elke cache bevat enkele voorwerpen. Er is altijd (op enkele uitzonderingen na) een logboek aanwezig, hierin kan je je username (of teamnaam, familienaam, etc...) schrijven. Zeker niet vergeten de datum erbij te vermelden :) Soms (indien de cache groot genoeg is) zit er ook een zogenaamd 'muggle' logboek in. Een muggle is een persoon die een cache vind zonder het spel te kennen. In deze muggle logboeken zit vaak nog een uitleg zodat deze personen wel weten wat ze in hun handen hebben.
Naast logboeken zitten in caches die het toelaten qua grootte ook ruilvoorwerpen in. Je hebt normale voorwerpen, bijvoorbeeld sleutelhangers of legomannetjes. Deze kan je ruilen met iets van thuis - of beter, iets wat je ooit zelf al uit een cache hebt genomen. Daarnaast heb je ook trackables. Dit zijn voorwerpen met een track-nummer op. Deze kan je dan ingeven op de Geocaching.com track pagina waar je dan informatie krijgt over dit object. Een trackable kan bijvoorbeeld een missie hebben: "Ik wil voor 2016 in Zwitserland geraken" of "Ik wil van WalloniŽ tot Noord-Holland reizen". Mocht je zo'n trackable vinden kan je dus helpen om deze zijn doel te laten bereiken.

Ik wil meedoen!
Zoals eerder gezegt is het enige wat je nodig hebt helemaal gratis: de Geocaching app. (Geocaching Intro is de naam van de gratis versie)
Er gelden echter enkele vanzelfsprekende regels:
  • Als je iets wegneemt uit een cache, moet je steeds iets met minstens dezelfde waarde terugsteken.
  • Vul het logboek in. Vink de cache ook op de website/app aan als gevonden. Mocht het fysieke logboek vol zijn, zet dit dan in de commentaar. De legger kan dit lezen en een nieuw logboek erbij stoppen. Als dat gebeurt is kan je eventueel teruggaan om ook daarop te loggen.
  • Caches liggen vaak in de natuur. Breek niets af en laat geen vuil achter. (meer hierover later)
Je vind caches verspreid over heel de wereld, en de kans dat er geen bij jouw in de buurt liggen is klein. Kijk zeker eens op de app, deze gaat automatisch de dichtstbijzijnde caches tonen!

Verschillende soorten caches
Er zijn verschillende soorten caches waarvan de meest populaire de traditionele cache is. Ik ga het hier kort uitleggen, maar meer info vind je op de site.
Traditionele caches
Deze caches zijn heel simpel. Je hebt gps-coordinaten en de cache zal liggen waar je gps je naartoe stuurt
Mystery caches
Deze vind ik persoonlijk ook leuk. Je krijgt geen coordinaten, maar een raadsel of een wiskundige formule. Als je dit kan oplossen vind je de coordinaten.
Multi-cache
Je hebt hier niet 1, maar meerdere locaties met vaak op het einde een cache. Je krijgt coordinaten van de eerste locatie waar je dan de tweede locatie moet zoeken. Bijvoorbeeld deze bout bevat coordinaten naar de volgende locatie.

Dit zijn de 3 soorten die je het vaakst tegen zal komen. Anderen staan op de website: klik.

Materiaal
Mocht je zelf een cache willen verstoppen in de buurt dan heb je het nodig materiaal nodig. Het meeste kan je ook zelf improviseren (adhv tupperware en een printer bijvoorbeeld) maar is dus ook te koop. Ook in Belgie en Nederland vind je verschillende Geocaching winkels/webshops.
Belgie
Nederland
(Ik heb gemerkt dat veel van de webshops zowel bij Belgie als bij Nederland in het lijstje staan)


Woordenboek
Een volledige lijst vind je in het Engels op de website, maar ik ga hier de woorden uitleggen die ik zelf in het begin ook heb moeten opzoeken :p

1/1
De makkelijkste geocache die er is. Het getal voor de / staat voor de moeilijkheid, het getal erna voor het terrein. De scores liggen tussen 1 en 5.
Bug
Geen fout in de software zoals wij Tweakers het kennen, meer een speciaal soort trackable.
DNF - Did not find
De afkorting die mensen als log achterlaten op de website in het geval ze de cache niet konden vinden.
FTF - First to find
Opnieuw een afkorting. Dit keer geschreven als de personen de eerste zijn om de cache te vinden/loggen.
Muggle
Iemand die het spel niet speelt. Het woord komt van de Harry Potter reeks waar het zoveel betekend als 'iemand zonder magie'.
Muggled
Als een cache gevonden en weggehaald is door een muggle.


Ik hoop dat ik je met deze blogpost getransformeerd heb van muggle naar cacher ;)
Have fun!

Volgende: Draadloze DMX controller: Intro 10-'15 Draadloze DMX controller: Intro
Volgende: Dommel.com en waarom ze me verliezen als klant 03-'15 Dommel.com en waarom ze me verliezen als klant

Reacties


Door Tweakers user GateKeaper, dinsdag 11 augustus 2015 14:38

Muggle
Iemand die het spel niet speelt.
Muggled
Als een cache gevonden en weggehaald is door een muggle iemand die het spel niet speelt.
Hoe kan iemand die het spel niet speelt, nou invloed hebben op het spel?

Door Tweakers user IceTeaGX, dinsdag 11 augustus 2015 14:52

GateKeaper schreef op dinsdag 11 augustus 2015 @ 14:38:
[...]
Hoe kan iemand die het spel niet speelt, nou invloed hebben op het spel?
Euhm, vrij eenvoudig.
Als je een schaakbord omver werpt ben je niet opeens een schaker, maar heb je wel invloed op een spel van 2 anderen.

Door Tweakers user DarkFire1985, dinsdag 11 augustus 2015 15:31

Persoonlijk vind ik deze app een aanrader, en gratis ook:
https://play.google.com/s...etails?id=cgeo.geocaching

Door Tweakers user runelaenen, dinsdag 11 augustus 2015 15:37

IceTeaGX schreef op dinsdag 11 augustus 2015 @ 14:52:
[...]

Euhm, vrij eenvoudig.
Als je een schaakbord omver werpt ben je niet opeens een schaker, maar heb je wel invloed op een spel van 2 anderen.
Inderdaad, als iemand anders de cache vind en deze weghaalt is dat natuurlijk niet geweten door spelers en kunnen ze de cache nog wel zoeken maar nietmeer vinden.
Normaalgezien zijn caches echter wel goed genoeg verstopt om niet door eender wie gevonden te worden.
Die kende ik niet, ik heb dan ook de betaalde iOs app. (die naar mijn mening goed genoeg werkt en de 10§ zeker waard is :) )

Door Tweakers user masauri, dinsdag 11 augustus 2015 16:20

Ik heb zo in mei is een cache meegenomen die aant reizen was over de hele wereld.
Men lief en ik hebben die vanuit BelgiŽ hier mee naar Denemarken genomen omdat die naar Duitsland moest vlak aan de andere kant van Kopenhagen.
Het grappige is dat hij toen nog naar Londen is geweest voor hij in Denemarken terug kwam, Voor hij naar Duitsland ging.

Door Tweakers user Scorpinus, woensdag 12 augustus 2015 08:55

Ik ben ook aan het cachen, sinds 2006 al. Inmiddels 446 caches gevonden, het krijgen van kinderen vertraagt het geheel een beetje :)

Het is echt super leuk om te doen, nu dat de kinderen ook wat ouder zijn is het super om met ze op pad te gaan. Zeker omdat er ook veel 'kinder' caches zijn!

Enige nadeel tegenwoordig vind ik dat je geen cache meer kunt vinden zonder met minimaal 3 teken op je lijf terug te komen. En sommige zijn echt super klein. Elke keer weer een dag of twee jezelf en de kids afspeuren naar deze rot beestjes.

Hoe gaan jullie hiermee om?

Door Tweakers user Pathogen, woensdag 12 augustus 2015 12:07

Cachen! _/-\o_ geen groot cacher, maar ik vind het wel geweldig om in de "normale" wereld te weten dat er een verborgen laag is met allerlei caches, puzzles en dergelijke :) Soort van augmented reality idee.

Door Tweakers user br men, woensdag 12 augustus 2015 14:13

Lost places vind ik altijd mooie caches in Duitsland. Oude of gewoon verlaten plekken om te bekijken.

Ook eind oktober "the hunt for Halloween" is altijd erg leuk. Een spook tocht op de route van de oude "The hunt for red october".

Door geopuzzelaar, woensdag 12 augustus 2015 17:48

Ik ben nu 2 jaar geocacher. Inmiddels heb ik al bijna 1300 caches gevonden en ben nu zelf bezig met het maken van mijn eerste geocache.

Ik heb ook twee trackable uitstaan met het doel om alle continenten van de wereld te zien en daarna terug te gaan naar de eerste cache in Nederland (First Dutch in de sooesterduinen). Het is erg leuk om de TB via het internet te volgen waar ze heengaan. Die van mij is bijvoorbeeld van Nederland naar Japan gegaan en weer terug, van daar naar Rio en van daar weer naar de USA. Nu is hij opweg naar Canada.

Ik heb zelf de betaalde geocaching app. Deze is zeker het tientje waard. Ook is het erg handig voor als je van plan bent om dan een in plaats van de app een gps device te gebruiken.

Een andere tip is om af en toe eens een geocaching event te bezoeken. Hierbij kun je TB's uitwisselen en andere geocachers te ontmoeten. (Ook kan dit een goede manier zijn om een hint te krijgen op een puzzel die je moeilijk vindt)

Door Tweakers user Droefsnoet, donderdag 13 augustus 2015 16:28

het nadeel hiervan vind ik dat je zo van....
het cachje naar de muur wordt gestuurd
8-)

Door Tweakers user WoBBeL, vrijdag 14 augustus 2015 08:09

Samen met m'n vriendin cachen we toch nog wel eens, alleen haar Garmin GPSmap 60 is de laatste tijd vaak de weg kwijt, toen maar de Geocaching app voor de iPhone geinstalleerd...opgelost :)

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.